Beograd – Ove godine, u okviru  Takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji, koje se organizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj od 2005. godine,  u saradnji sa USAID Projektom za razvoj konkurentnosti Srbije i organizacijom Dostignuća mladih u Srbiji, uvedena je nova kategorija: „Najbolja inovacija srednjoškolaca Srbije”, koja će prepoznati i nagraditi najinovativnije ideje timova srednjoškolaca u Srbiji

Prvi put ove godine biće dodeljena i specijalna nagrada “Najbolja inovacija društveno odgovornog preduzetništva”.  Ova nagrada će odati priznanje ideji ili tehnologiji koja ima najveći uticaj na rešavanje određenog socijalnog problema u Srbiji.

U svetskoj privredi inovacije predstavljaju osnovni pokretač ekonomskog razvoja.  Kako bi vremenom postala napredna ekonomija zasnovana na znanju, Srbija treba da podstakne mlade da se aktivno uključe u stvaranje inovacija koje imaju praktičnu primenu.

Cilj takmičenja „Najbolja inovacija srednjoškolaca Srbije” je promovisanje preduzetničkog duha među srednjoškolcima, koji su spremni da svoje inovativne ideje i izume pretvore u proizvode ili usluge za kojima postoji tražnja na tržištu.  Timovi će dobiti podršku u razvoju predložene inovacije putem obuka iz oblasti kao što su: pisanje poslovnog planova, unapređenje poslovne komunikacije i prodajnih veština, kao i iz zaštite intelektualne svojine.

Svi koji su upisani u srednju školu u školskoj godini 2009/2010 mogu se prijaviti za takmičenje.  Učenici su u obavezi da formiraju tim od minimum tri, a maksimalno šest članova, iz bilo koje srednje škole u Srbiji.  Timove mogu sačinjavati učenici različitih škola.

Pobednički timovi će kao nagradu dobiti jednonedeljno putovanje u Berlin, gde će učestvovati u radionici iz oblasti preduzetnišva, koju organizuje američka nevladina organizacija „Ašoka mladi preduzetnici” koja promoviše omladinsko preduzetništvo kao način za rešavanje socijalnih problema kao što su siromaštvo i klimatske promene, dok će pobednici u kategoriji “Najbolja inovacija društveno-odgovornog preduzetništva” kao nagradu dobiti putovanje u EU kako bi se sastali sa odgovarajućim privrednicima i stručnjacima za finansiranje.

Rok za prijavu u kategoriji „Najbolja inovacija srednjoškolaca Srbije” je 30. april 2010. godine, a kriterijumi su isti kao za opšte takmičenje.  Više informacija dostupno je na internet adresi Takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju www.inovacija.org, na kojoj se vrši i samo podnošenje prijave.