Udruženje inženjera konsultanata Srbije (ACES) postalo je član Međunarodnog saveza inženjera konsultanata (FIDIC).  Zahvaljujući tome, srpske inženjerske firme, kao članovi Udruženja inženjera konsultanata Srbije, mogu uspešnije konkurisati na velikim investicionim projektima. LONDON— U aprilu ove godine, 16 vodećih srpskih inženjersko-konsultantskih firmi, među kojima su C&N Consult, CPM, Delta Invest, Delta Inženjering, DOMAA, EC Harris, ENERGOPROJEKT, FIDECO/Tahal, IK Consulting, MACE, Mašinoprojekt, Mostprojekt, Siemens d.o.o., VMS, i YU Build, okupile su se i u saradnji sa USAID Projektom za razvoj konkurentnosti Srbije osnovale Udruženje inženjera konsultanata Srbije (ACES).  Juče, 16. septembra, nacionalni ogranak inženjera konsultanata u Srbiji postao je punopravni član Međunarodnog saveza inženjera konsultanata (FIDIC), najveće svetske organizacije koja utvrđuje međunarodno priznate standarde za upravljanje građevinskim projektima.  Zahtev Udruženja za prijem u FIDIC odobren je tokom godišnje FIDIC konferencije za 2009. godinu pod nazivom “Pružanje održivih rešenja za svetske izazove”, koja je održana u Londonu.

Članstvo u FIDIC-u će srpskim kompanijama pružiti međunarodni kredibilitet i omogućiti im da uspešnije učestvuju na velikim projektima i tenderima širom sveta, čime će se uvećati dohodak i broj zaposlenih u srpskom građevinskom sektoru.  “Ovo je izuzetno važan razvoj događaja za građevinski sektor u Srbiji.  Prvenstveno uz podršku USAID Projekta za razvoj konkurentnosti, uspeli smo da osnujemo nacionalno udruženje inženjera konsultanata, koje su podržali i Ministarstvo za životnu sredinu i prostorno planiranje, Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, Ministarstva trgovine i usluga i Ministarstvo za infrastrukturu.  U zemljama sa razvijenijim građevinskim sektorom ovakve organizacije postoje već decenijama.  Na primer, u Velikoj Britaniji njihovo nacionalno udruženje je formirano još 1913.godine.  Sada, kroz Udruženje inženjera konsultanata Srbije, srpska građevinska struka je postala punopravni član FIDIC-a, što će nam pomoći da uvedemo visoke standarde u građevini, da unapredimo znanja i veštine i smanjimo korupciju.  To je od neprocenjive vrednosti za sve nas, jer će uticati na unapređenje struke u okviru kompanija koje su naše članice, kao i na dostupnost novih trendova, ostvarivanje kontakata i razmenu iskustava srpskog građevinskog sektora sa svetom”, rekao je u Londonu Miloš Švarc, predsednik Udruženja.

Piter Bozvel, izvršni director FIDIC-a izjavio je da su “inženjersko-konsultantske usluge svetski biznis sa jedinstvenim standardima, te članstvo u FIDIC–u nije važno samo zbog dobijanja dodatnih poslova, već i zbog prilike da se utiče na način poslovanja u ovoj struci.  Članstvo u FIDIC-u će Srbiji omogućiti prustup fondovima Evropske unije za infrastrukturne projekte upravo zbog toga što se uslovi ovih projekata zasnivaju na FIDIC standardima.  Čestitamo Srbiji na prijemu u FIDIC i zahvaljujemo USAID Projektu za razvoj konkurentnosti Srbije, kao i konsultantskoj kući Booz Allen Hamilton na pomoći koju su pružili ovom nacionalnom udruženju”.

 

FIDIC je udruženje sa sedištem u Ženevi u Švajcarskoj i kao takvo zastupa interese inženjersko-konsultantske struke u svetu, sa 78 nacionalnih udruženja-članova.  Ovogodišnja konferencija je organizovana od strane Udruženja inženjera konsultanata Velike Britanije.  FIDIC konferencija 2009. okupila je nacionalne i međunarodne stručnjake u domenu građevine i konsultantskih usluga iz 60 zemalja širom sveta.  Trodnevna konferencija se bavila temama od velikog značaja za inženjersku struku – saobraćaj, nekretnine, vazduhoplovstvo, održivi razvoj i zaštita životne sredine.